Šta preporučuju stručnjaci?
Bosanci ga vole, ali to je jedna od najgorih vrsta mesa: Puno je holesterola i soli, štetno za srce i deblja

Mnogi ljudi redovno jedu ovo meso.
Oglas
Poznato je da je meso bogat izvor proteina, koji su našem organizmu prijeko potrebni. Zato, na primjer, stručnjaci preporučuju piletinu ili drugo nemasno meso. S druge strane, ljekari nas sve češće upozoravaju da ograničimo konzumaciju crvenog mesa i mesnih prerađevina.
Pročitajte još
Većina stručnjaka savjetuje da se ne jede crveno meso prečesto, ali povremena konzumacija nije kontroverzna. Nemasna govedina posebno sadrži važne hranjive tvari koje su potrebne našem tijelu.
Oglas
S druge strane, postoje komadi mesa koji mogu uzrokovati niz zdravstvenih problema. Provjerite koje vrste je najbolje izbjegavati.
Biftek
Klasični drezak sadrži 11 grama zasićenih masti i jedan gram trans masti po porciji od 110 grama, dok file mignon sadrži 10 grama zasićenih masti po porciji od 110 grama. Većina sličnih odrezaka ima visok sadržaj zasićenih masti, što je loše za vaše zdravlje, posebno za vaše srce i krvne sudove, prenosi Metropolitan.
Iako je crveno meso važan izvor esencijalnih nutrijenata poput željeza i proteina, prekomjerna konzumacija, posebno masnih komada, može uzrokovati zdravstvene probleme. Stručnjaci upozoravaju da masni komadi crvenog mesa (poput odreska ) mogu uzrokovati upalu u tijelu i debljanje kada se jedu u velikim količinama. Bogati su zasićenim mastima, koje mogu povisiti nivo lošeg holesterola (LDL) i doprinijeti srčanim bolestima.
Oglas
Janjetina
Janjetina sadrži u prosjeku 11 grama zasićenih masti po porciji od 110 grama, dok janjeće plećke i kotleti sadrže 9 grama masti po porciji od 110 grama. Janjetina je također crveno meso koje se preporučuje jesti ne više od jednom sedmično, posebno ako imate visok holesterol ili porodičnu historiju kardiovaskularnih bolesti . Ako spadate u ovu grupu, najbolje bi bilo da ovo meso jedete što je rjeđe moguće.
Svinjska rebra
Sa porcijom od 115 grama svinjskih rebara, konzumirat ćete čak 13 grama zasićenih masti, što opet može doprinijeti povećanju tjelesne težine, povišenom holesterolu, povišenom krvnom pritisku i drugim kardiovaskularnim komplikacijama.
Oglas
Kobasice
Kobasice (posebno suhe) su također obično pune masti i soli, zbog čega ih nije preporučljivo jesti prečesto. Kao i ostale spomenute vrste mesa, kobasice mogu doprinijeti razvoju kardiovaskularnih bolesti.
To ne znači da ove vrste mesa treba potpuno izbaciti iz prehrane, ali je ipak dobra ideja jesti ih rjeđe ili u ograničenim količinama. Za redovnu konzumaciju pogodnije je bijelo, nemasno meso ili riba. Međutim, ako imate bilo kakvih zdravstvenih problema, prije konzumiranja se posavjetujte sa stručnjakom.
╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android /iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare
Oglas
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare
Oglas